dania jarskie>>> przepisy >> s. główna


Makaron zapiekany ze szpinakiem

 

s k ł a d n i k i :

150 g makaronu typu wstążki
10 g masła lub margaryny
cebula
2 ząbki czosnku
150 g mrożonego szpinaku
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki mąki
2 - 3 łyżki śmietany
sól, gałka muszkatołowa
100 g ementalera


   

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, przelać zimna wodą. Posmarować tłuszczem żaroodporne naczynie i włożyć do niego makaron.


Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu - nie rumienić. Dodać szpinak i rozmrozić po woli na wolnym ogniu. Wymieszać mąkę z kwaśną śmietaną i zagęścić szpinak. Gotować 5 minut na małym ogniu. Przyprawić solą i tarta gałka muszkatołową. Masę szpinakową ułożyć na makaronie. Na szpinaku położyć plasterki sera i zapiekać 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200oC

 

 


Szpinakowa lasagna

porcja dla 6 osób, czas przygotowania: 1:30 min

 

s k ł a d n i k i :

2 opakowania zamrożonego szpinaku (opakowanie 30 dkg)
90 dkg sosu spaghetti
3 puszki sosu pomidorowego (puszka ok. 20 dkg)
0.45 dkg płatów lasagne
60 dkg rozdrobnionego sera mozarella
30 dkg rozdrobnionego sera cheddar
90 dkg twarożku
3 jaja


 

Nagrzać piec do 175 stopni C. Rozmrozić i osuszyć szpinak. Zmiksować razem: szpinak, twaróg i jaja. Masę odstawić na bok. Odłożyć jedną puszkę sosu pomidorowego i 25 dkg mozarelli.

W dużym naczyniu żaroodpornym poukładać w warstwy wszystkie składniki (około 3-4 warstwy) w następującym porządku: sos spaghetti i sos pomidorowy, płat lasagne, masę szpinakowo-twarogową, kawałki mozalelli, ser cheddar. Na wierzchu rozsmarować odłożony sos pomidorowy i posypać resztą sera mozarella. Piec 45 minut. Jeśli nóż łatwo wchodzi w lasagne, danie jest gotowe. Po wyjęciu z pieca odłożyć potrawę na 15 minut.

Przepis jest dla kilku osób, ale jeśli nie zjemy wszystkiego, można włożyć lasagne do lodówki i później odgrzać.

 

 


Tarta ze szpinakiem

dla 4 osób
przygotowanie: 30 min, odstawienie: 1h - 1.5 h, pieczenie: 40 min

 

s k ł a d n i k i :

c i a s t o :
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki
4 łyżki zimnej wody

m a s a   s z p i n a k ow a :
1/2 paczki mrożonego szpinaku
1 cebula
3 jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
3 ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz
20 dag ostrego żółtego sera

 

   

1. Ciasto: do misy wsypujemy mąkę, dodajemy rozdrobnione masło i wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.

 

2. Rozmrażamy szpinak i lekko odsączamy z wody. Można go lekko odcisnąć z nadmiaru płynu.

 

3. Na patelni smażymy cebulkę na złoty kolor. Dodajemy zmiażdżony czosnek i szpinak. Całość smażymy jeszcze 3 minuty.

 

4. W misce mieszamy jaja i śmietanę, dodajemy ostudzony szpinak, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.

 

5. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy formę. Nakłuwamy ciasto widelcem aby zapobiec powstawaniu pęcherzy z powietrzem. Podpiekamy 20 min w nagrzanym piekarniku. Następnie na ciasto wlewamy masę szpinakową i posypujemy żółtym serem. Pieczemy jeszcze 20-30 min, tak aby ser ładnie się przypiekł. Podajemy lekko ostudzone.

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]