Składniki na tymbalik:
175g cukru pudru
4 jabłka obrane i pokrojone w cz±steczki
2 pomarańcze wyfiletowane
laska wanilii
Wymieszać delikatnie i pozostawić do puszczenia soku z owoców. Następnie zagotować i dodać 2 listki żelatyny. Po wystudzeniu wlać do foremek. Wstawic do lodówki do zastygnięcia.

Dekoracja:

1.) Jabłka gotowane w soku:
1 jabłko pokrojone w kostkę bez skórki
200g soku jabłkowego
pół laski cynamonu
Zagotować i wystudzić.

2.) "Chipsy" jabłkowe:
1 jabłko ze skórk± pokrojone w plastry posypać cukrem pudrem. Następnie wysuszyć w piecu w temp. 170 stopni C przez ok.7 minut.

3.) Składniki na sos:
6 żółtek
1 laska wanilii
40g cukru
10g m±ki ziemniaczanej
250g mleka
20ml Grand Marnier
Mleko zagotować z lask± wanikii, żółtka wymieszaćz cukrem i m±k± ziemniaczan±. Zalać wrz±cym mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić i dolać Grand Marnier.

4.) Galaretka:
500ml soku jabłkowego
50ml Kalwadosu
5 listków żelatyny
Zagotować sok, dolać do schłodzonego Kalwados i na końcu żelatynę.
Pozostawić do zastygnięcia, kroić w kosteczkę.

Tymbaliki układać na sosie, dekorować galaretk±, plastrami jabłek i jabłkami gotowanymi w soku.