Ciekawostki

Śniadanie wielkanocne
u księcia Sapiechy
w Dereczynie

Wielkanoc u rajcy krakowskiego Mikołaja Chroberskiego

Przepis na dwie baby

Roladki z szynki z kremem chrzanowym

Składniki:

10 plastrów gotowanej szynki wędzonej, 6 łyżek śmietany kremówki, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka tartego chrzanu, 3 jajka, szczypiorek, 6 rzodkiewek, sól, pieprz.


Sposób przyrządzenia:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Jajka i szczypior drobno posiekać. Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Połączyć śmietanę, majonez i chrzan oraz posiekane jajka, rzodkiewki i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Plastry szynki posmarować kremem i zwinąć w ruloniki.

 

Sałatka z jarmużem i jajkiem

Składniki:

50 dag jarmużu, 2 jaja ugotowane na twardo, 1 czerwona cebula, 1 ogórek konserwowy, 3 łyżki papryki konserwowej pokrojonej w kostkę, 5 śliwek węgierek (o tej porze mogą być mrożone), łyżka koperku, łyżka natki pietruszki,, łyżka szczypiorku, sól i pieprz.

Sos: 1 słoik majonezu (30 dag), 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta pieprzu.


Sposób przyrządzenia:

Oczyścić jarmuż, wyjąć zgrubiałe nerwy liści, umyć osuszyć i pokroić w wąskie paski. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zetrzeć ogórek na terce z grubymi oczkami, pokroić śliwki w paski, posiekać jaja, dodać zioła i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować sos, mieszając ze sobą jogurt, majonez i sok z cytryny i ewentualnie doprawić pieprzem. Schłodzoną sałatkę polać sosem i udekorować listkami pietruszki.

 

Jaja rozmaicie faszerowane

Składniki:

ok. 6 jaj, majonez kielecki, szczypiorek, sok z cytryny, ogórek, pół czerwonej papryki, pomidor, puszka tuńczyka w sosie własnym, pół dymki, łyżka kaparów, twarożek naturalny, kawałek pora, sól, cukier i pieprz.


Sposób przyrządzenia:

Ugotować jaja na twardo, obrać ze skoróbki i włożyć do jajniczek, ściąć czubki i łyżeczką ostrożnie wyciągnąć żółtka. Napełnić białka poniżej podanymi farszami i każde jajko udekorować listkiem pietruszki.

farsz majonezowy: Utrzeć 2 żółtka z 3 łyżkami majonezu kieleckiego i dodać posiekany szczypiorek.

farsz paprykowy: Bardzo drobno posiekać ogórek, pół czerwonej papryki, pomidora i kawałek pora. Skropić sokiem z połowy cytryny, dodać szczyptę cukru, soli i pieprzu.

Farsz z tuńczyka: dwa żółtka dodać do tuńczyka z puszki, dodać łyżkę majonezu i przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem.

Farsz z kaparami: 3 żółtka utrzeć z 2 łyżkami twarożku naturalnego i 2 łyżkami majonezu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Posiekać kapary i połówkę średniej wielkości dymki.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Powrót do strony głównej >>>

 
 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

(c) euroserwer 2002