Ciekawostki

Śniadanie wielkanocne
u księcia Sapiechy
w Dereczynie

Wielkanoc u rajcy krakowskiego Mikołaja Chroberskiego

Przepis na dwie baby

Mazurki pieczono zwykle w Wielki Czwartek. Gdy już były gotowe baby. Mazurek w porównaniu z wypiekaniem bab jest dziecinnie prosty, a cały kunszt pieczenia mazurków kryje się w zdobieniu. To bardzo przyjemna praca, raczej nie może się nie udać.

 

Mazurek śliwkowy

Składniki:

3 szklanki mąki, 25 dag masła, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko, 3 łyżki pokrojonych w paski suszonych śliwek, szczypta soli, 1 jajko do posmarowania ciasta, łyżka masła do wysmarowania formy

Do przybrania:

6 łyżek dżemu śliwkowego, orzechy włoskie

 

Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiać z solą, wymieszać z cukrem i posiekanym masłem. Dodać jajka oraz pokrojone w paseczki śliwki i zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć w formie. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki. Na brzegach mazurka ułożyć długi wałek, a na wierzchu uformować kratkę. Wałeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto piec 10 minut w temp. 190°C.
Na podpieczone ciasto nałożyć dżem śliwkowy (między wałeczkami) i piec mazurek jeszcze 15 minut. Po upieczeniu wypełnione dżemem miejsca udekorować połówkami orzechów.

KUCHNIA magazyn dla smakoszy nr 4/1999

 

Mazurek z bakaliami

Składniki:

10 suszonych śliwek bez pestek, 10 suszonych moreli, 10 suszonych daktyli, pół szklanki rodzynków, pół szklanki obranych migdałów, kilkanaście orzechów włoskich nerkowca, 3-4 białka, 3 łyżki cukru, 2 wafle tortowe

Sposób przyrządzenia:

Morele i śliwki zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Następnie wyjąć z wody i dokładnie osuszyć. Drobno posiekać morele, śliwki, migdały, orzechy i daktyle, pamiętając o zapasie na dekorację. Rodzynki namocczyć w gorącej wodzie i osuszyć po kilkunastu minutach. Jeśli mam duże rodzynki to też posiekać, jak inne bakalie. Wszystko razem wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, na końcu ubijania wsypać cukier. Dodać bakalie i delikatnie wymieszać. Jeden wafel posmarować równo połową masy. Położyć na to drugi wafel lekko przyciskając. Wyłożyć drugą połowę masy i wyrównać wierzch.

Nagrzać piekarnik do 170 st. C. i włożyć mazurek do wyschnięcia. Wyjąć gdy wierzch się lekko zarumieni. Udekorować zostawionymi kawałkami bakalii i odstawić w chłodne miejsce.

Mazurek można polać czekoladą po upieczeniu. Ale to chyba zbyt wiele szczęścia w jednym placku...

 

Baba cytrynowa

Składniki:

25 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 4 jaja, 8 dag cukru, 2 dag drożdży, pół szklanki mleka, opakowanie cukru waniliowego (1,6 dag), skórka otarta z cytryny, szczypta soli.

Sposób przyrządzenia:

Przesiać mąkę do miski, dodać cukier, 2 jajka i szczyptę soli. Rozetrzeć drożdże z mlekiem i dodać do mąki. Wbić pozostałe jajka i wsypać cukier waniliowy i skórkę z 1 cytryny. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Roztopić masło i wlać do ciasta. Wyrobić jeszcze raz i przełożyć ciasto do wysmarowanej formy na babę i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Teraz cisza spokój i dobre myśli...

Nagrzać piekarnik do 200 st. C i piec babę przec 25 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie w wyłączonym piekarniku na pół godziny. I teraz się okaże czy się udała, czy się zapadnie, czy ma zakalca, czy... oj baba niby taka prosta, a tyle się może nie udać...

A jak się uda, polać polewą czekoladową i przystroić pitą śmietaną i wisienką z likieru. Ewentualnie posypac cukrem pudrem.

 

 

Mazurek czekoladowy bez pieczenia

Składniki:

12 żółtek, 4 tabliczki czekolady, 20 dkg cukru pudru, 20 dkg migdałów, 1 jajo, dwa cienkie wafle.

Sposób przyrządzenia:

Przetrzeć przez sitko żóltka z ugotowanych jaj. Zetrzeć czekoladę na tarce i dodać do żółtek, dodać cukier i zmielone migdały. Wymieszać wszystko i dodać 1 całe jajo. Ucierać ok. 2 godziny do uzyskania idealnie gładkiej masy (bardzo pomocna tu będzie silna męska dłoń). Wyłożyć masę na wafle, wyrównać i odstawić do stężenia. Udekorować połówkami mgdałów.

 

 

Chleb wielkanocny
(nie jest to mazurek, ale wypiek, jak sama nazwa mówi, wielkanocny)

Składniki:

80 dag mąki pszennej, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, saszetka suchych drożdży, 2,5 dkg miękkiego masła, pół litra ciepłej wody, jajko, mąka do posypania stolnicy, masło do wysmarowania formy.

Sposób przyrządzenia:

Przesiać mąkę, sól, cukier i drożdże do miski, dodać masło i wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Posypać mąką stolnicę, wyłożyć ciasto i wyrabiać przez 10 minut. Gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk, włożyć ponownie do miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, ciche i spokojne miejsce. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ponownie wyrobić i podzielić na dwie części i każdą część na trzy kawałki. Z każdego kawałka uwinąć długi pasek. Zapleść dwa warkocze. Uformować dwa koła i połączyć końce warkocza, tak aby otrzymać dwa zaplecione obwarzanki. Posmarować blachę masłem i położyć chleby. Wierzch wysmarować jajkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 35-45 minut.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Powrót do strony głównej >>>

 

 
 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

(c) euroserwer 2002