Mazurki
pieczono zwykle w Wielki Czwartek. Gdy już były gotowe baby.
Mazurek w porównaniu z wypiekaniem bab jest dziecinnie prosty,
a cały kunszt pieczenia mazurków kryje się w zdobieniu. To
bardzo przyjemna praca, raczej nie może się nie udać.
Mazurek
śliwkowy
Składniki:
3 szklanki mąki, 25
dag masła, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko, 3 łyżki pokrojonych
w paski suszonych śliwek, szczypta soli, 1 jajko do posmarowania
ciasta, łyżka masła do wysmarowania formy
Do
przybrania: 6 łyżek dżemu śliwkowego,
orzechy włoskie
Sposób
przyrządzenia: Mąkę przesiać z solą,
wymieszać z cukrem i posiekanym masłem. Dodać jajka oraz
pokrojone w paseczki śliwki i zagnieść ciasto. Połowę ciasta
rozwałkować i ułożyć w formie. Z pozostałego ciasta uformować
wałeczki. Na brzegach mazurka ułożyć długi wałek, a na wierzchu
uformować kratkę. Wałeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Ciasto piec 10 minut w temp. 190°C.
Na podpieczone ciasto nałożyć dżem śliwkowy (między wałeczkami)
i piec mazurek jeszcze 15 minut. Po upieczeniu wypełnione
dżemem miejsca udekorować połówkami orzechów.
KUCHNIA magazyn
dla smakoszy nr 4/1999
Mazurek
z bakaliami
Składniki:
10 suszonych śliwek
bez pestek, 10 suszonych moreli, 10 suszonych daktyli, pół
szklanki rodzynków, pół szklanki obranych migdałów, kilkanaście
orzechów włoskich nerkowca, 3-4 białka, 3 łyżki cukru, 2 wafle
tortowe
Sposób
przyrządzenia:
Morele i śliwki zalać
zimną wodą i odstawić na godzinę. Następnie wyjąć z wody i
dokładnie osuszyć. Drobno posiekać morele, śliwki, migdały,
orzechy i daktyle, pamiętając o zapasie na dekorację. Rodzynki
namocczyć w gorącej wodzie i osuszyć po kilkunastu minutach.
Jeśli mam duże rodzynki to też posiekać, jak inne bakalie.
Wszystko razem wymieszać.
Białka ubić na sztywną
pianę, na końcu ubijania wsypać cukier. Dodać bakalie i delikatnie
wymieszać. Jeden wafel posmarować równo połową masy. Położyć
na to drugi wafel lekko przyciskając. Wyłożyć drugą połowę
masy i wyrównać wierzch.
Nagrzać piekarnik do
170 st. C. i włożyć mazurek do wyschnięcia. Wyjąć gdy wierzch
się lekko zarumieni. Udekorować zostawionymi kawałkami bakalii
i odstawić w chłodne miejsce.
Mazurek można polać
czekoladą po upieczeniu. Ale to chyba zbyt wiele szczęścia
w jednym placku...
Baba
cytrynowa
Składniki:
25 dag mąki pszennej,
10 dag masła, 4 jaja, 8 dag cukru, 2 dag drożdży, pół szklanki
mleka, opakowanie cukru waniliowego (1,6 dag), skórka otarta
z cytryny, szczypta soli.
Sposób
przyrządzenia:
Przesiać mąkę do miski,
dodać cukier, 2 jajka i szczyptę soli. Rozetrzeć drożdże z
mlekiem i dodać do mąki. Wbić pozostałe jajka i wsypać cukier
waniliowy i skórkę z 1 cytryny. Wyrabiać ciasto do momentu
aż będzie gładkie i elastyczne. Roztopić masło i wlać do ciasta.
Wyrobić jeszcze raz i przełożyć ciasto do wysmarowanej formy
na babę i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Teraz cisza
spokój i dobre myśli...
Nagrzać piekarnik do
200 st. C i piec babę przec 25 minut. Po upieczeniu pozostawić
w formie w wyłączonym piekarniku na pół godziny. I teraz się
okaże czy się udała, czy się zapadnie, czy ma zakalca, czy...
oj baba niby taka prosta, a tyle się może nie udać...
A jak się uda, polać
polewą czekoladową i przystroić pitą śmietaną i wisienką z
likieru. Ewentualnie posypac cukrem pudrem.
Mazurek
czekoladowy bez pieczenia
Składniki:
12 żółtek, 4 tabliczki
czekolady, 20 dkg cukru pudru, 20 dkg migdałów, 1 jajo, dwa
cienkie wafle.
Sposób
przyrządzenia:
Przetrzeć przez sitko
żóltka z ugotowanych jaj. Zetrzeć czekoladę na tarce i dodać
do żółtek, dodać cukier i zmielone migdały. Wymieszać wszystko
i dodać 1 całe jajo. Ucierać ok. 2 godziny do uzyskania idealnie
gładkiej masy (bardzo pomocna tu będzie silna męska dłoń).
Wyłożyć masę na wafle, wyrównać i odstawić do stężenia. Udekorować
połówkami mgdałów.
Chleb
wielkanocny
(nie jest to mazurek, ale wypiek, jak sama nazwa
mówi, wielkanocny)
Składniki:
80 dag mąki pszennej,
łyżeczka soli, łyżeczka cukru, saszetka suchych drożdży, 2,5
dkg miękkiego masła, pół litra ciepłej wody, jajko, mąka do
posypania stolnicy, masło do wysmarowania formy.
Sposób
przyrządzenia:
Przesiać mąkę, sól,
cukier i drożdże do miski, dodać masło i wyrabiać ciasto,
dolewając wodę. Posypać mąką stolnicę, wyłożyć ciasto i wyrabiać
przez 10 minut. Gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk,
włożyć ponownie do miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe,
ciche i spokojne miejsce. Po godzinie ciasto powinno podwoić
swoją objętość. Ponownie wyrobić i podzielić na dwie części
i każdą część na trzy kawałki. Z każdego kawałka uwinąć długi
pasek. Zapleść dwa warkocze. Uformować dwa koła i połączyć
końce warkocza, tak aby otrzymać dwa zaplecione obwarzanki.
Posmarować blachę masłem i położyć chleby. Wierzch wysmarować
jajkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Następnie
włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 35-45 minut.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Powrót
do strony głównej >>>
|