Ciekawostki

Śniadanie wielkanocne
u księcia Sapiechy
w Dereczynie

Wielkanoc u rajcy krakowskiego Mikołaja Chroberskiego

Przepis na dwie baby

Żur wielkanocny

Składniki:

1,5 l wywaru z mięsa i warzyw, 1 l żuru (zakwasu z żytniej mąki), 50 dag surowej białej kiełbasy, 4 jajka na twardo, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1 łyżka startego chrzanu, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 1,5 łyżki majeranku, 10 ziarenek czarnego pieprzu, sól i pieprz mielony do smaku.

Sposób przyrządzenia:

Cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu. Kiełbasę zalać gorącym wywarem z mięsa i warzyw, dodać podpieczoną cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min. Wyjąć cebulę, wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dodać chrzan, rozgnieciony czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę pokroić w plasterki. Dodać do żurku i krótko zagotować. Podawać z połówkami jajek.

 

Kaczka z morelami

Składniki:

kaczka ok. 1,75 kg, 4 łyżki natki pietruszki, 3 marchewki pokrojone w plasterki, 1 cytryna pokrojona w ćwiartki, 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki, 1 cebula posiekana w grubą kostkę, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, morele, listki szałwi.

sos: 425 gramów moreli z puszki, 50 gramów cukru, 4 łyżki dżemu morelowego, 2 łyżeczki musztary angielskiej, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki startej skórki z cytryny, 50 ml świeżego soku z pomarańczy, 1/4 łyżeczki imbiru i kolendry, 4-5 łyżeczek brandy.

Sposób przyrządzenia:

Opłukać kaczkę i osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać natkę pietruszki z cytryną, marchewką, selerem i cebulą. Warzywami nafaszerować kaczkę. Nagrzać piekarnik do 220 st. C i piec kaczkę 45 minut na ruszcie. Od czasu do czasu polewać skapującym sosem na blachę. Wyjąć z piekarnika i ponakłuwać skórkę kaczki widelcem. Ponownie włożyć do piekarnika i zmniejszyć temeraturę do 180 st. C. Piec półtorej godziny aż skórka się zarumieni, a kaczka będzie miękka.

Przygotować sos: Zmiksować morele z syropem, cukrem, musztardą i dżemem. Przelać do rondla i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, sokiem z pomarańczy, imbirem i kolendrą. Zagotować, dodać brandy i zredukować (gotować ok. 2). Zdjąć z ognia i ewentualnie doprawić.

Przełożyć kaczkę na podłużny półmisek, przybrać świeżymi morelami i listkami szłwi, podać sos w osobnym naczyniu.

 

Polędwica wieprzowa w cieście

Potrawa podawana na zimno, możemy więc przygotować ją wcześniej.

Składniki:

250 g mąki, 1 łyżeczka soli, 250 g masła (plus dwie łyżki) 400 g polędwicy wieprzowej, 2 łyżki oleju, 6 liści włoskiej kapusty, 100 g cebuli, 200 g pieczarek, 100 g gotowanej szynki, 4 łyżki śmietany, jajko, pieprz, 1 cienki plaster słoniny.

Sposób przyrządzenia:

Posiekać nożem mąkę, sól i masło. Szybko zagnieść ciasto, dodając stopniowo 1/8 l wody. Rozwałkować na grubość 2 cm i odstawić do schłodzenia. Podsmażyć polędwicę na oleju, około 10 minut z każdej strony na średnim ogniu. Posolić na końcu i odstawić do wystygnięcia. Obgotować liście kapusty w dużej ilości wody. Ważne, aby liście pozostały sprężyste i nie rozleciały się w trakcie gotowania. Wyjąć z wody i natychmiast przepłukać zimną wodą, odsączyć i zawinąć w ściereczkę. Cebulę, pieczarki i szynkę drobno pokroić. Roztopić dwie łyżki masła na patelni i wrzucić cebulę. Zeszklić, następnie dodać pieczarki i dusić, aż wyparuje z nich woda. Odstawić do wystygnięcia i dodać szynkę, jajko i śmietanę. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

Schłodzone ciasto jeszcze raz rozwałkować i ułożyć na nim płat słoniny, następnie liście kapusty, na tym równomiernie rozsmarować farsz z szynki i pieczarek i na środku położyć opieczone mięso. Ciasto zawinąć, skleić i nakłuć widelcem w kilku miejscach.

Nagrzać piekarnik do 225 st. C i piec około 30 minut. Przed pokrojeniem w plasty, odstawić ciasto na minimum 15 minut. Polędnicę można podawać schłodzoną.

 

Rumsztyk z ziołami

Składniki:

4 rumsztyki, 20 dag tłuszczu do smażenia sól i pieprz, 8 czarnych oliwek, pęczek natki pietruszki, pęczek szczypiorku, łyżka kaparów, 2-3 strąki chili, posiekany ząnek czosnku, cytryna, 8 łyżek oliwy z oliwek.

Sposób przyrządzenia:

Bardzo drobno posiekać oliwki, zioła, kapary i strąki chili. Wymieszać. Dodać oliwę z oliwek, sól, pieprz i sok z cytryny i dokładnie wymieszać.

Usmażyć rumsztyki (3-4 minuty z każdej strony) Przed podaniem posolić i popieprzyć. Przełożyc porcję mięsa na talerz, położyć łyżeczkę pasty na wierzchu rymsztyka, udekorować czarną oliwką i podawać z grillowanymi lub obsmażonymi ziemniakami. Resztę pasty podać w osobnej miseczce.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Powrót do strony głównej >>>

 

 
 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

(c) euroserwer 2002